RM seminarski radovi (3A, 3B, 3C, 3F)

Računalne mreže 

Objašnjenje:

U zadacima-seminarskim radovima potrebno je izraditi sklop, web stranicu/objavu ili aplikaciju. Tekstualni radovi se objavljuju i prikazuju u pregledniku pristupanjem mrežnom sjedištu učenika (otvaranje besplatnog i funkcionalnog web sjedišta moguće je na from.hr ili se alternativno mogu koristiti servisi poput wixsite, wordpress, google sites i sl.), odnosno predajom rada (ako je praktičan) ili prezentacijom i objavom (u slučaju softverskog rada).

Web sadržaje treba raditi isključivo na hrvatskom jeziku i pismu (u slučaju nepostojanja ili nepoznavanja odgovarajućeg prijevoda stručni izrazi mogu ostati u izvorniku), a potrebno je i obavezno na kraju rada navesti i poveznice na sve bitne izvore informacija. Nakon naslova potrebno je napisati kratak sadržaj rada. Rad treba sadržavati bar tri poveznice sa odabranih pojmova na relevantne stranice, a može sadržavati i slike. Aplikaciju je također potrebno dokumentirati na mrežnom sjedištu.

Potrebno je izraditi najmanje jedan rad u prvom i jedan u drugom polugodištu, a može ih biti ocijenjeno najviše četiri (4)  tijekom godine. Izrađeni zadatak koji je originalno autorsko djelo može biti ocijenjen ocjenama dobar, vrlo dobar ili odličan prema kriterijima vezanim uz cjelovitost, kvalitetu, upotrebljivost i originalnost. Dužina teksta treba biti cca 500 riječi. Moguće je dodavati i vlastite teme, te ukoliko prema procjeni nastavnika odgovaraju nastavnim sadržajima bit će evaluirane kao i ovdje navedene.

Neki prijedlozi tema:

  1. Napraviti program (aplikaciju) koja u grafičkom načinu prikazuje pravilan raspored mreže usmjernika. U program se unose podaci o usmjernicima kroz koje treba proći signal, a program iscrtava putanju kroz te i druge usmjernike koji se nalaze na putu signala. Programski jezik je proizvoljan. Program treba prezentirati na dogovoreni način.
  2. Napisati objavu/stranicu na vlastitom mrežnom sjedištu sa temom: Provjera ispravnosti prijenosa po slojevima OSI modela.
  3. Napisati članak/objavu o temi IPv6 2020 sa trenutnim informacija o raširenosti IPv6 adresiranja. 
  4. Napisati članak/objavu na temu: IANA – sustav registracije na Internetu i IPv6.
  5. Napisati članak/objavu na temu: TCP/IP protocol stack.
  6. Napraviti program (aplikaciju) koji će skraćivati zapis IPv6 adrese primjenjujući pravila. U program se unosi maksimalni oblik adrese, a program ispisuje na ekranu skraćeni oblik. Program bi trebao imati grafičko korisničko sučelje.
  7. Odaberite i opišite u objavi/na stranici desetak najvažnijih naredbi CISCO IOS-a. 
  8. Zaštita bežičnih mreža
  9. Sigurnost bežičnih mreža
  10. Kriptografija u računalnoj komunikaciji
  11. Generacije mobilnih mreža
  12. 5g mreža, dobre i loše strane
  13. Uspostava kućne mreže pomoću optičkih kablova
  14. WAN enkapsulacija
  15. Wi-Fi standardi
  16. Programiranje mrežnih računalnih igara
  17. Wireshark kao alat za etičko hakiranje
  18. Mrežni alati kod mobilnih uređaja
  19. Mrežne linux naredbe na mobilnim uređajima